• 11
  • feb.
Author

OSTEOPOROZA LA VÂRSTNICI

Osteoporoza constă în pierderea de masă minerală osoasă și modificarea microarhitecturii osoase, osul devenind mai poros, mai fragil și mai predispus la fracturi prin traumatisme minime.

Osteoporoza nu are simptome, nu doare. Reprezintă doar un risc crescut de fractură. Problemele apar din momentul apariției unei fracturi.

La nivelul coloanei vertebrale, tasarea vertebrală datorată osteoporozei determină dureri cronice, reducerea mobilității, scădere în înălțime și apariția cifozei (gibozității), cu impact major asupra calității vieții persoanei afectate.

Lucrurile sunt și mai grave în cazul fracturii de șold, care se soldează nu numai cu dureri și imobilizare, dar poate prezenta un risc mare de deces prin complicații. Supraviețuitorii se confruntă adesea cu restrîngerea capacităților locomotorii (necesitînd ajutor la mers permanent), dureri cronice, scăderea independenței (necesitatea modificării dramatice a stilului de viață).

 

MĂsurile preventive reprezintĂ elementul cheie În lupta cu osteoporoza

 

Identificarea factorilor de risc la timp și consult medical periodic;

Faceți mișcare. Nu este niciodată prea devreme să facem totul ca oasele să se păstreze sănătoase în timp. Exercițiile rămân una dintre cele mai eficiente metode de a luptă împotriva osteoporozei. Genul de mișcare precum mersul pe jos, jogging-ul, urcatul scărilor, flotările, dansul, păstrează oasele puternice și sănătoase.  Aerobicul și exercițiile de întindere sunt de asemenea binevenite, de 2-3 ori pe săptămână, timp de 30 de minute.

Reduceți consumul de sare. Excesul de sare în alimentație crește riscul de instalare a osteoporozei și, dacă aceată boală este prezentă, reduce efectele tratamentului.

In general, sarea crește cantitatea de calciu eliminată prin urină și transpirație, ce poate duce mai departe la pierderea de masă osoasă în cazul persoanelor cu deficit de calciu.

Atenție la sucurile acidulate!

Cofeină în cantitati moderate. Cofeina, indiferent dacă provine din ceai, cafea, ciocolată etc., interferează cu absorbția calciului. Pentru cei care au nivel bun al calciului în organism, 300 mg de cofeină/zi (o cească de cafea sau două căni de ceai) nu ar trebui să le creeze probleme.

Nu fumați. Fumatul impiedică vindecarea fracturilor și reduce capacitatea organismului de a genera os.

Grijă la medicamentație. Unele medicamente pot creste riscul de a face osteoporoză: anti-inflamatoarele, corticosteroizii, antidepresivele, Metotrexatul. Evitaţi antiacidele pe bază de aluminiu deoarece acestea împiedică absorbţia calciului prin legarea acestuia de către fosfaţi, proces ce are loc în intestin.

Alcool în limite. Consumul de până la 2 pahare/zi pentru bărbați și 1 pahar în cazul femeilor, poate ajuta chiar la prevenirea fracturilor

Clasic, calciul și vitamina D sunt principalii nutrienți folosiți în prevenția osteoporozei. În ultimele două decenii, s-au făcut progrese, ceea ce justifică reconsiderarea strategiilor dietetice existente pentru prevenirea osteoporozei.

Până în prezent, numeroase studii au asociat alți nutrienți importanti pentru sănătatea osoasă, cum ar fi vitaminele A, B, C, E, K; minerale (potasiu, magneziu, siliciu) și macronutrienți (proteine și grăsimi).

Aportul de calciu. Adulții au nevoie de 1.000 mg de calciu zilnic. Recomandarea pentru femeile de peste 50 de ani și barbații de peste 70 de ani ajunge până la 1.200 mg.

Vitamina D reglează circuitul calciului şi fosforului în organism, fiind extrem de importantă pentru sănătatea osoasă. Aceasta este esenţială pentru dezvoltarea şi întreținerea oaselor, atât pentru rolul său în absorbţia calciului la nivel intestinal din alimente, cât şi pentru reînnoirea corectă şi mineralizarea ţesutului osos.

Expunerea adecvată la razele ultraviolete este necesară pentru producerea vitaminei D în organism și a menţine nivele normale de vitamina D în sânge.

Deficitul de vitamina D poate fi prevenit prin expunerea zilnică la soare, pentru perioade scurte, de 10 până la 15 minute fără să fie folosită protecția solară, o dietă bogată în vitamina D și/sau administrarea suplimentară a vitaminei D.

Doza recomandată este de 600 UI /zi pentru adulți și 800 UI pentru persoanele peste 70 de ani.

Vitamina D poate fi găsită în uleiul din ficatul de cod, peştele gras (macrou, hering, somon, sardine), drojdia de bere. Cantităţi variabile se găsesc în unt, ficat, ouă, laptele uman şi de vacă şi în preparatele îmbunătăţite cu vitamina D (lapte, cereale, margarină).

Proteinele oferă organismului o sursă de aminoacizi esenţiali necesari pentru sănătate. Aportul scăzut de proteine este atât în detrimentul construirii masei osoase de vârf în timpul copilăriei şi adolescenţei (afectează creşterea scheletului) dar şi al conservării masei osoase la înaintarea în vârstă.

De asemenea, aportul scăzut de proteine duce la o masă musculară şi rezistenţă osoasă reduse la vârstnici, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru căderi. Alimentele bogate în proteine includ produse lactate, carne, peşte, carne de pasăre, linte, fasole şi nuci.