- 11
- feb.
CELE MAI BUNE SURSE DE PROTEINE PENTRU PERIOADA POSTULUI
Organismul uman are nevoie de un aport constant de energie pentru a putea funcţiona normal, aport care se realizează prin intermediul principiilor alimentare.
Alimentele sunt constituite dintr-o serie de substanțe indispensabile organismului (proteine, lipide, glucide, săruri minerale, vitamine și apă).
Proteinele sunt componentele majore ale organismelor vii, fiind formate din aminoacizi. Există 21 de aminoacizi care formează proteinele umane: 12 dintre aceştia sunt produşi de organism (aminoacizii neesențiali) și 9 aminoacizi (esenţiali), care trebuie furnizaţi organismului prin alimentație sau suplimente.
Au funcţii biologice fundamentale, intervenind în desfășurarea tuturor proceselor vitale în organism, fiind necesare pentru constituirea ţesuturilor (pereţii celulari, muşchii, sângele, părul, organele interne cum ar fi inima şi creierul etc), cât şi a hormonilor, enzimelor şi anticorpilor. De asemenea, proteinele sunt folosite în mod continuu de corpul uman pentru a înlocui celulele uzate.
Fiindcă nu întotdeauna organismul este capabil de a le produce singur sau a le stoca este nevoie de o dietă echilibrată, astfel încât să oferim corpului proteinele necesare.
Cantitatea de proteine necesară pentru un adult sănătos este de 0,8 g/kg corp greutate ideală în fiecare zi.
Prin eliminarea din alimentaţie a proteinelor de origine animală, în perioada de post se recomandă combinarea mai multor surse vegetale de proteine, pentru a se realiza aportul necesar al tuturor aminoacizilor, cu condiţia să fie consumate cantităţi suficiente de alimente.
În tabelul alăturat găsiți cele mai bogate surse de proteine vegetale.