Procesul de îmbătrânire are influență majoră asupra stării de sănătate şi a calităţii vieţii persoanelor vârstnice, vârsta cronologică fiind, în sine, factor de risc major (ce nu poate fi influențat) pentru marea majoritate a bolilor cronice.
Bolnavul vârstnic prezintă o patologie polimorfă, determinată de afecțiuni ce se intrică, determinând dizabilități în timp, cu afecțiuni ce pot avea o evoluție rapidă, adeseori neașteptată și un prognostic rezervat.
Cunoașterea acestui fapt implică necesitatea de a depista în timp util aceste afecţiuni şi a complicaţiilor lor, tratarea în timp optim a celor curabile, profilaxia celor cronice precum și dispensarizarea grupelor de risc.
Sub egida „Ziua Mondială Alzheimer”- 21 septembrie și Ziua Internațională a Vârstnicilor – 1 octombrie, în întreaga lume se derulează o serie de activități menite să sensibilizeze comunitatea cu privire la boala Alzheimer și problematica persoanelor vârstnice.
În perioada 21 septembrie – 5 octombrie 2019, în fiecare zi de sâmbătă, între orele 8 – 13, prin Cabinetul de Geriatrie din cadrul Policlinicii Bunavestire se derulează o campanie de testări gratuite privind monitorizarea stării de sănătate a vârstnicilor, fizică și psihică, prin efectuarea de teste și măsurători a parametrilor fiziologici.
Scopul acestui eveniment constă în promovarea în rândul populației vârstnice a unui comportament activ față de îmbătrânire, informare și consiliere cu privire la prevenirea şi amânarea apariţiei afecțiunilor cronice specifice vârstei a treia.
Este important ca populaţia să conştientizeze ce este normal și patologic în procesul de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie că este vital să se adreseze medicului când suspectează că există anumite probleme.
Nu poți schimba cea ce nu măsori !
Este important să ne concentrăm nu pe rezolvarea problemei ci pe preîntâmpinarea ei !