• 20
  • ian.
indicele
Author

INDICELE GLEZNĂ-BRAȚ

Arteriopatia obliterantă aterosclerotică a membrelor inferioare este o afecţiune cu evoluţie cronică, produsă în majoritatea cazurilor, la persoanele vârstnice, de ateroscleroză.

Pacienții cu boală arterială periferică au grade diferite de severitate a bolii şi factori de risc diferiți astfel încât, pentru fiecare pacient este necesară crearea unei strategii de diagnostic şi plan terapeutic.

Diagnosticul de boală arterială periferică poate fi stabilit pe baza anamnezei, examenului clinic şi a unor explorări paraclinice: teste noninvazive vasculare și tehnici imagistice.

Testul indicelui gleznă-braț (I.G.B.) este un mod rapid, neinvaziv pentru a verifica riscul de boală a arterelor periferice, care presupune compararea tensiunii arteriale sistolice de la nivelul membrelor inferioare cu cea de la braț, măsurare ce se realizează cu ajutorul unui tensiometru şi a unei sonde Doppler, cu semnal sonor.

Durata investigaţiei este de până în 10 minute şi poate fi repetată oricând.

Dacă un pacient a fost deja diagnosticat cu boală arterială periferică se poate recomanda un test indice gleznă-braț pentru a vedea dacă tratamentul este eficient sau dacă, în timp, starea acestuia s-a îmbunătăţit sau s-a agravat.

Indicaţiile determinării  I.G.B.

Pacienții la risc pentru boală arterială periferică la nivelul membrelor inferioare:

  • evaluarea durerii de membre inferioare (simptome la nivelul membrelor inferioare ce apar la mers, sugestive pentru claudicație sau  durere ischemică de repaus),
  • screening pentru ateroscleroză (boală aterosclerotică cunoscută la nivel coronarian, carotidian sau arterei renale),
  • pulsatii anormale (de amplitudine scăzută) ale arterelor membrelor inferioare,
  • toţi pacienţii cu vârsta peste 70 de ani
  • pacienți cu vârste cuprinse între 50-69 ani, care asociază diabet zaharat sau istoric de fumat;
  • pacienţi cu vârste sub 50 de ani care asociază diabet zaharat și un alt factor de risc pentru ateroscleroză și boală arterială periferică:
  1. fumător/fost fumător,
  2. supraponderal (un indice de masă corporală de 25 sau mai mare),
  3. hipertensiune arterială,
  4. nivel ridicat de colesterol sau, hiperhomocisteinemie,
  5. istoric familial de boală arterială periferică sau A.V.C.

Contraindicaţiile determinării I.G.B. sunt:

– tromboza venoasă profundă de membre inferioare,

– durere importantă de membre inferioare.

Pregătire.

În general, nu este nevoie de o pregătire specială înainte de efectuarea indicelui gleznă-braț. Este de dorit ca pacienții să poarte haine largi, confortabile, care permit medicului în timpul efectuării testului plasarea cu ușurință a unui tensiometru pe gleznă și partea superioară a brațului.

Limitele indicelui gleznă-braț.

Indicele gleznă – braţ diagnostichează cu o precizie de 98% boala arterială, dar nu poate localiza în ce zonă a piciorului se află îngustarea vaselor. În această situaţie se recomandă testele imagistice (angiografie, ecografie Doppler Color).

Testul nu se poate efectua corespunzător la pacienții care au diabet zaharat sever dezechilibrat şi artere calcifiate cu blocaj semnificativ.