- 6
- ian.

DEFICITUL COGNITIV MINOR
DEFICITUL COGNITIV MINOR (mild cognitive impairment – MCI) se referă la tulburări de memorie, învățare și concentrare, însoțite adesea de oboseală mintală, care nu afectează semnificativ funcționalitatea socială sau ocupațională a individului.
MCI este o categorie diagnostică ce vizează exclusiv populația vârstnică și nu este considerat a fi o consecința directă a unor afecțiuni sistemice, reprezentând însă un semnificativ factor de risc pentru demență (mai ales de tip Alzheimer).
Recunoasterea MCI ca stadiu evolutiv al unei degradări cognitive progresive și fază de tranziție între îmbătrânirea normală și demență prezintă o importanță deosebită din punctul de vedere al investigării posibilelor intervenții terapeutice vizând ameliorarea functionalității cognitive, întârzierea instalării tabloului clinic al demenței sau chiar prevenția secundară a acesteia.
Stabilirea precoce a diagnosticului MCI este foarte importantă dată fiind posibilitatea ca persoanele cu simptomatologie ușoară și patologie mai puțin severă să aibă mai multe beneficii ca urmare a tratamentelor disponibile pentru demență decât pacienții la care boala este deja manifestă. Medicamentele care au efecte modeste asupra ratei de deteriorare odată ce demența s-a instalat s-ar putea dovedi mai eficiente în prelungirea duratei fazei prodromale reprezentată de MCI sau chiar în prevenirea bolii.
Pacienții nu recunosc întotdeauna declinul cognitiv, iar în condițiile în care nu există persoane apropiate care să ofere informații suplimentare, multe din cazurile de MCI pot rămâne nediagnosticate în serviciile de asistență medicală primară.
Din această cauză, ei vor apela cu întârziere la medicii specialiști în acest domeniu.
Din păcate, în țara noastră bolile psihice încă mai sunt stigmatizate de societate, diagnosticele se stabilesc târziu fiindcă pacienții/familiile acestora refuză să recunoască existeața unor probleme.
Dar, când considerați că există unele probleme cu memoria persoanelor dragi este bine să fiți responsabili și să aratați că vă pasă de sănătatea și viața lor, apelând la profesioniști, la timp.
A fost elaborat un test format din 21 de întrebări, adresat însoţitorilor persoanelor/pacienţilor suferinzi de boli de memorie, care POATE ORIENTA în depistarea tulburărilor psihice.
Interpretarea corectă a rezultatelor este rezervată doar medicilor specialiști.