• 6
  • ian.
Author

ANTREMAMENT COGNITIV

EXERCIȚIILE PENTRU CREIER  îmbunătățesc memoria, concentrarea și ajută la păstrarea capacității cognitive. Conform specialiștilor în domeniu, practicarea acestora este esențială pentru a impiedica îmbătrânirea precoce a creierului.

Folosiți mâna non-dominantă. Dacă sunteți o persoană dreptace, încercați să folosiți și mâna stângă pentru a face activități zilnice (a mânca, a scrie, a lua lucruri, folosirea mousse-ului etc). Si viceversa: dacă sunteți stângaci, folosiți mâna dreaptă. Ideea este să folosiți partea non-activă a creierului.

Schimbați activitățile obișnuite de dimineața. In general, avem un program stabilit începând din momentul în care ne trezim. Este important să dați creierului noțiunea de nou pentru a-l mentine activ și vigilent.

Priviți diferite obiecte întoarse invers. Incercați să întoarceti lucruri precum fotografia de familie de pe birou, ceasul sau un calendar de pe un perete. In acest fel, ori de câte ori vă veți uita la aceste lucruri, creierul se va concentra să-l interpreteze, sporind astfel vigilența.

Puteți practica si scrisul invers (în oglindă), numărarea sau rostirea cuvintelor în sens invers.

Creați în minte imagini pe baza cuvintelor. Imaginați-vă că scrieți un cuvânt, apoi încercați să vă gândiți la alte cuvinte care încep (sau se termină) cu primele (ultimele) 2 litere ale cuvântului inițial.

Practicați jocuri simple precum Sudoku, integrame, cuvinte încrucișate, benzi desenate sau învățarea unei limbi noi, dar și activități sau hobby-uri care implică abilitățile motorii fine (împletit, croșetat, pictat, desenat, asamblarea unui puzzle etc).

Faceți exerciții de matematică în minte, fără ajutorul creionului sau al foii de hârtie, fără ajutorul calculatorului.

Experimentați diferite alimente noi. Încercarea unui nou fel de mâncare va solicita creierului să-și activeze receptorii pentru a simți gustul și mirosul noului preparat.

Citiți cu voce tare. Intr-una dintre demonstrațiile de imagistică, 3 zone ale creierului au fost activate ori de câte ori cuvintele citite erau rostite cu voce tare. Ascultarea audiobook-urilor are efect echivalent asupra creierului. Citind cu voce tare, avem tendința să folosim simultan diferite circuite ale creierului.

Hrăniți-vă creierul. Este foarte important să includeți în alimentație cantitatea esențială de vitamine și grăsimi pentru a vă hrăni creierul. Alimentele care cresc puterea creierului sunt nucile, uleiul de nucă de cocos, turmericul, afinele, ouăle, broccoli și avocado.

Meditați. Meditația este extraordinar de benefică pentru creierul nostru și se află printre cele mai bune și provocatoare exerciții pentru creier.

Socializați. Interactionați cu prietenii, vecinii, colegii etc.

Utilizați-vă toate simțurile simultan. Incercați să faceți activități care necesită implicarea tuturor simțurilor dintr-o dată. Unele dintre aceste exerciții includ călătoriile, grădinăritul, luatul notițelor într-o întâlnire etc. Astfel vă puteți îmbunătăți atenția și abilitățile de concentrare.