Evaluarea stării de sănătate a pacienţilor vârstnici presupune o abordare diferită comparativ cu evaluarea medicală standard, având în vedere că pe măsură ce înaintează în vârstă pacientul este mai fragil şi poate prezenta multiple afecţiuni (fizice şi mentale) care interacţionează între ele într-un mod complex.
Diferenţierea aspectelor fiziologice de cele patologice, elucidarea şi sistematizarea problemelor complexe ale pacientului vârstnic se pot realiza obiectiv doar cu ajutorul Evaluării Geriatrice Standardizată (EGS) care, prin abordare interdisciplinară evaluează starea de sănătate, starea psiho-socială, starea memoriei, abilitatea de autoîngrijire zilnică, precum şi limitările pacientului vârstnic.
Evaluarea Geriatrică Standardizată reprezintă abordarea interdisciplinară realizată prin scale de evaluare specifice grupelor de vârstă, de peste 50 de ani, care facilitează, într-un timp eficient obţinerea de informaţii pentru stabilirea unui DIAGNOSTIC CORECT DE VÂRSTĂ.
Astfel sunt identificate strategiile adecvate pentru prevenţie şi se poate elabora un plan de tratament şi monitorizare de lungă durată a pacientului vârstnic, necesar pentru luarea unei decizii cu privire la recuperare şi facilitare a procesului de îngrijire corespunzător.
În plus, multe informaţii pot fi obţinute, din chestionare completate, de pacient sau de persoana care îl îngrijeşte, ca şi prin observaţie directă.